14 Mar 2013

kerisik dan kehidupan...

kerisik atau kelapa kering..
adalah salah satu rencah dalam masakan tradisonal orang melayu..
kini masyarakat kurang mengetahui bagaimana penghasilan kerisik ini..
kerana mereka lebih mudah untuk mendapatkannya dipasar..

lagipun proses pembuatannya agak sukar dan mengambil masa yang agak lama..
di sini satu perkongisan yang ingin bagaiman kerisik dihasikan
dah rahsia disebaliknya..

membuat kerisik ini tidaklah perlu mempunyai kemahiran yang tertentu..
satu key point yang PENTING adalah
SABAR..
sebab nak membuatnya memerlukan kesabaran yang tinggi...



menurut umi kelapa yang paling elok nak buat kerisik ini
adalah kelapa tua..
sebab kelapa tua lagi banyak minyak 
yang akan dihasilkan..





selepas kelapa di parut...
ia akan digoreng..
sebab itu ada sesetengah tempat memanggilnya kelapa goreng
sebab kelapa akan digoreng sehingga kekuningan..
bukan tidak boleh jika hendak mengunakan kelapa muda..
jika mengunakan kelapa muda hasilanya akan jadi sagun..
tetapi cerita mengenai sagun lain kali sahaja la yer..

semasa proses mengoreng kelapa ini memang memerlukan kesabaran
sebab untuk menjadikannya ia garing dan berwarna kekuningan keemasan
mengambil masa yang lama..
sebab apabila mengoreng kelapa dan tidak mengunakan minyak ini
hanya memerlukan api yang kecil..
jika api besar digunakan ia akan cepat hangus..

begitu jugalah dengan kehidupan...
kehidupan yang kita lalui memerlukan satu perjalanan
walaupun ia  dimulakan dengan langkah yang kecil
setiap langkah dan tindakan yang kita ambil akan menentukan siapa kita..
seperti mengoreng kelapa ini juga...jika kita mengunakan api yang besar
menunjukan kita seorang yang kurang sabar dalam setiap tindakan yang kita ambil..

kelapa itu adalah dibaratkan seperi ujian yang kita perlu tempuhi..
sebenarnya kita tidak sedar bahawa ujian yang kita lalui 
itu adalah yang terbaik untuk diri kita..
seperti harumnya bau kelapa yang digoreng itu..
untuk menghasilkan bau yang harum itu tidak mudah..
begitu juga dengan kehidupan..
hendak mencapai yang terbaik bukan mudah
ia perlukan usaha..

seterusnya apabila kelapa itu telah berwarna kekuningan keemasan..
proses itu tidak hanya terhenti seketika disitu sahaja...
ia perlu ditumbuk sehingga lumat dan mengeluarkan minyak
ia juga memerlukan kesebaran dan kepantasan kita
kerana ia hanya akan mudah ditumbuk jika ia masih panas..





ini juga diibaratkan dengan peluang yang datang dalam kehidupan kita..
peluang yang baik hanya datang sekali dalam kehidupan
jika kita melepaskannya..
maka kita akan rugi..
dan kita tidak akan dapat menghasilkan sesuatu yang terbaik
untuk diri kita
seperti minyak pada kerisik tadi...

0 comments:

Post a Comment

 

♥ nukilan sang pena ✿ © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates